Патронен празник на училището ни

Скъпи сънародници и приятели,
Днес 2-ри май, 2016-та година е патронният празник на училището ни.
На този ден – 2 юни – от 132 години вече (от 1884 г.), българският народ изказва почитта си към поета-революционер Христо Ботев и към всички загинали за свободата на нашата родина.
Култът към Ботев и неговото дело започва почти веднага след героичната му смърт. Този култ продължава десетилетия по-късно – до наши дни. Нека си припомним, че в “Епопея на забравените” на Иван Вазов няма стихотворение за Христо Ботев. Той е от малцината възрожденски дейци, чието име е сред “незабравимите”. Забележителното е , че сам Ботев обезсмъртява подвига на своите съвременници – борци за свобода: със стенните си календари за Хаджи Димитър и за Васил Левски, със забележителната си поезия. Стихотворенията на Христо Ботев влизат в христоматии и в учебници. Издавани и преиздавани на български и на чужди езици, те стават базисни за българския литературен канон. Но Ботевите песни са достигали и до неграмотните, пеели са се като народни. Ботевото творчество е едновременно елитарно и народно.
Като личност и като творец Ботев задава модел – на човешко поведение и на литература, провокирайки и съвременниците си, и нас потомците.
Поклон пред делото му!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *