Tage Der Bulgarischen kultur – Freiburg 2023

Скъпи сънародници,

Славянският семинар на Алберт-Лудвигс – Фрайбургски университет и Българското дружество във Фрайбург ни канят на Дни на българската култура от 14.06.2023 до 19.0.2023.

В програмата като гости участват изтъкнати български учени и артисти.

На 18-и юни (неделя) ще се състои Народен събор с участието на певицата Валя Балканска и на гайдаря Петър Янев.

Програма

14.06.2023

сряда

Официално откриване „Пет години по-късно…“

Място: Университет Фрайбург, Макс-Каде- аудитория I, Стар университет, Bertoldstr. 17

Време: 14.06. 2023, сряда

18.00 – 20.30

Вход свободен

Преди пет години се проведоха първите Дни на българската култура във Фрайбург. Те бяха реализирани под знака на европейската културна програма „Пловдив – културна столица на Европа, 2019г.“ Пет години по-късно, след изпитанията на ковид-пандемията, поставяме ново начало. Мостът между първите и днешните Дни на българската култура е отново темата за общата ни европейска култура и общуването между европейските народи чрез изкуство и култура.

След официалните приветствия ще бъде показан документалният филм „Сън за изгубени светове“ на БНТ 2, Студио-Пловдив. Със специалното участие на Евгений Шевкенов, който ще изпълни „Капричио“ от Паганини и ……………..

През погледа на гостуващи в Пловдив музиканти и артисти филмът „Сън за изгубени светове“ показва потенциала на гр. Пловдив да вдъхновява големи творчески начинания.

Евгений Шевкенов е български и австрийски цигулар и музикален педагог. Роден е в Пловдив. След обучението си в София продължава образованието си във Виена, където още като студент свири няколко години във Виенската филхармония и Виенската държавна опера. Носител на множество международни награди, той е изнасял концерти като солист и диригент в близо 40 страни по света. През 2000 г. е удостоен с Почетно гражданство на Австрия за изключителните си постижения като музикант. През същата година става професор в Консерваторията Густав-Малер във Виена. От 2013 г. е професор във „Виенски музикален семинар“, от 2014 г. в „Консерватория Рихард Вагнер“ Виена. От 2020 г преподава и в АМТИИ – Пловдив. От 2014 г. е председател на Комитета по култура на Виенския икономически форум. Основател и музикален директор на „Ансамбъл концертанте Виена“. Арт директор е на Международния фестивал на камерната музика Пловдив от 2018 до момента.

15.06.2023

четвъртък

България – Украйна. През погледа на литературни събития и личности.

Доклад, презентация на книги и разговор

Място: Университет Фрайбург, Аула в Колегиалгебойде I, Rempartstraße

Време: 15.06.2023, четвъртък

17.30 – 19.00

Вход свободен

Историята на литературните връзки между Украйна и България през 20 век ще бъде представена чрез две антологии на украинския и на българския литературен авангард.

Създателите на антологиите проф. Михаил Неделчев и доцент Мариета Иванова-Гиргинова ще говорят за контекста, идеите, мотивите и работата по създаването на двете антологии (на български език с превод).

Двете антологии са издадени в БАН като съвместен проект на украински и български литературоведи през 2018 г.. Те са двуезични. „Український поетичний авангард“ е съставена от Остап Славински, Олег Коцарев и Юлия Стахивска, а „Български поетически авангард“ – от Мариета Иванова – Гиргинова Михаил Неделчев Елка Трайкова.

Мариета Иванова-Гиргинова е литературовед, научен сътрудник в Института за литература при БАН. Работи в следните области: драма, жанрове, ранномодерна и модерна драма, сецесион, символизъм, авангард, съвременна драма; литературна и театрална периодика.

Михаил Неделчев е български учен, литературен историк и теоретик, литературен критик, културолог, есеист и публицист, общественик и политик. Основните интереси на Неделчев са в областта на българската литературна история, текстологията, литературния, политическия и културния персонализъм, геопоетиката и актуалния литературен живот. Част от изследванията му целят актуализиране на пренебрегнати, забравени или тенденциозно разглеждани в миналото автори. Редактор е на съчинения на български писатели, критици и поети, издадени през 70-80-те години на ХХ в.

Заедно! Пловдив – културна столица на Европа, 2019 г.

Документален филм

Място: Университет Фрайбург, Аула в Колегиалгебойде I, Rempartstraße

Време: 15.06.2023, четвъртък

19.30 – 21.00

Вход свободен

Културният журналист от телевизионен Център Пловдив на БНТ Владислав Севов ще представи един документален филм за събития, смисли и послания, свързани с осъществяването на европейската програма „Културна столица на Европа“ в Пловдив през 2019 г. (субтитри на английски език).

Владислав Севов е телевизионен журналист в телевизионният център на БНТ в Пловдив. С аналитичен поглед към съвременните културни процеси той популяризира в национален ефир постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив чрез предаванията „Арт стрийм“, „Линия Култура“, както и системно представя на културния живот на Пловдив в предаването „Култура Бг“ на БНТ 1. Автор е на документалните филми, посветени на културни институции и фигури.

16.06.2023

петък

ЕПИСКОПСКАТА БАЗИЛИКА И РИМСКОТО МОЗАЕЧНО НАСЛЕДСТВО НА ФИЛИПОПОЛ

Доклад с картини и видео (на английски език) на доц. д-р Елена Кантарева

Място: Университет Фрайбург, зала 1221 в Колегиалгебойде I, Rempartstraße

Време: 16.06. 2023

14.00 – 15.30

Вход свободен

Епископската базилика на Филипопол, наричана още Голяма базилика, e раннохристиянски храм в Пловдив. Датира от средата на IV в. сл. Хр., като е функционирала в периода IV – VI в., когато вероятно е била епископската катедрала на града. Мозайките, с които е бил покрит пода на базиликата, са едни от най-интересните находки от проучването на обекта. Те заемат площ от близо 2000 кв. м и имат интересни мотиви. Мозайките в централния кораб са най-ранно положени и там се вижда западното влияние с монохромните едри форми, докато другите два пласта са по-късни и там вече влиза източното влияние, с множество орнаменти и цветове.

Елена Кантарева-Дечева е художник-реставратор, доцент по иконопис и технология и техника на живописта в специалност „Църковна живопис“ в АМТИИ. Завършила е Националната художествена академия със специалност „Консервация и реставрация“. От 1989 г. работи в областта на консервацията на антични мозайки като реставратор. През 1997 г. специализира консервация и реставрация на живопис в Центъра за художествена консервация в Уилямстаун, САЩ. От 2015 г. е проектант и ръководител на реставрацията на мозайките на Епископската базилика на Филипопол. От 2023 е и директор на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Литературата като мост

Литературно четене и дискусия

Място: Университет Фрайбург, зала 1221 в Колегиалгебойде I, Rempartstraße

Време: 16.06. 2023

17.30 – 19.300

Вход свободен

Откъси от наградения с Букър интернешънъл роман на Георги Господинов Времеубежище и текстове от други български и немски автори. С участието на Мартин Руф, Оливер Фрич, Илия Точев и на литературните критици Михаил Неделчев и Младен Влашки.

Мартин Руф се изявява като преводач на множество произведения на англоезична развлекателна литература. Пише и разкази, есета и стихове. През 2001 г. неговият роман Очите на Александра е публикуван от изд. Хафман, Цюрих. Различни малки театри в Южна Германия играят негови пиеси. Руф е роден във Фрайбург и живее в Емендинген в Брайсгау.

Младен Влашки е български литературовед, литературен критик и културен журналист. Той преподава Сравнително литературознание в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, създател и редактор е на литературното списание „Страници“ и е автор и водещ на радиопредаването за книги и литература „Преге“, което се излъчва от БНР- Радио Пловдив. От 2018 г. е и лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Алберт-Лудвигс- университет Фрайбург.

17.06.2023

събота

09:00 – 10:45

11:00 – 12:45

FlexRooms

Salzstraße 1

79098 Freiburg

БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ

Безплатни уроци с професионален хореограф

Запознайте се с Рали Панайотова и прекарайте два часа с магията на българските народни танци! Напълно безплатно за малки и големи.

ЧАЛГА

Новият филм на Мариан Вълев

с премиера във Фрайбург

Aula Weiherhof Schulen

Schlüsselstraße 5

79104 Freiburg

19:00 – 21:00

Eintrit: 12€ / Вход: 12€

Момиче от малък град напуска родното си място с идеята да преследва мечтите си и да стане известна поп-фолк певица. Нещата се оказват не толкова лесни и то е принудено да се бори за своето духовно и физическо оцеляване. А единственото, което открива в заобикалящия го враждебен свят е едно неочаквано приятелство!

18.06. 2023

неделя

13:00 – 00:00

Skilifthütte

Skilift Hofsgrund 1

79254 Oberried

ПЪРВИ НАРОДЕН СЪБОР

Със специалното участие на Валя Балканска и Петър Янев

Валя Балканска е българска народна певица от Родопската фолклорна област. Популярна е със своето изпълнение на песента „Излел е Делю Хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати, изстреляни през 1977 г. по програма „Вояджър“.

Кариерата й започва през 1960 г., като солистка в Държавния ансамбъл „Родопи“ − Смолян. По повод своята 60- та годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с най-висшия български държавен орден „Стара планина“.

За Петър Янев казват, че разказва душата си с гайда. Започва да свири на 12 години, като най- голямата му страст са кларинетът и гайдата. Освен съвместните концерти с Валя Балканска, Петър Янев комппозира музика за други музиканти. Издава редица албуми и получава множество отличия за заслугите му в популяризирането на българската гайда и народна музика по целия свят.

19.06.2023

понеделник

Българистиката в чужбина

Представяне на актуален академичен проект

Проектът „НАЦИОНАЛНА НАУЧНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРИСТИКАТА В ЧУЖБИНА“ е финансиран от МОН и се изпълнява от БАН и водещите български университети с цел изграждане на привлекателен образ на България чрез засилване на интереса към българистиката в чужбина и осигуряване на успешното ѝ и устойчиво развитие като научноизследователска област, свързана с българския език и литература, българската история, изкуство и култура (вкл. етнография и фолклор). Проектът в неговите конкретни практически измерения ще представи доц. д-р Мариета Иванова-Гиргинова.

Място: Университет Фрайбург, зала 01014 в сградата на Вилхелмщрасе 26

Време: 19.06. 2023

16.00 – 17.00

Вход свободен

Застрашена Европа

Презентация на академичен проект и дискусия

Място: Университет Фрайбург, зала 01014 в сградата на Вилхелмщрасе 26

Време: 19.06. 2023

17.30 – 18.00

Вход свободен

Проектът „Светът от вчера – видян през катастрофата от 1939 г. Усещания за застрашена Европа в културата и литературата на България, Украйна, Полша и Чехословакия“ е разработен от литературоведи от Института по литература на БАН и Нов български университет. Несъмнена е неговата актуалност в днешни дни. Проектът ще бъде представен от доц. д-р Мариета Иванова-Гиргинова от Института за литература на БАН, проф. Михаил Неделчев и доц. д-р Мария Огойска (Нов български университет).

Мария Огойска е доктор по филология, доцент в Департамент „Нова Българистика“ на Нов български университет. Научните и изследователските й интереси са в областите: християнска култура и литература, възрожденска история и култура, съвременна есеистика и др.

Дните на
българската
култура във
Фрайбург се
осъществяват със
съдействието и
подкрепата на:

Die Tage der
bulgarischen
Kultur in Freiburg
werden realisiert
mit Hilfe und
Unterstützung
von:

БЛАГОДАРИМ
ОТ СЪРЦЕ
и на всички, които
помогнаха с дарения!

VIELEN DANK
VON HERZEN
auch an alle, die mit
Spenden geholfen haben!

Bulgarische Gesellschaft 681 e.V.
Sparkasse Freiburg – Nördlicher Breisgau
IBAN: DE60 6805 0101 0013 2426 66
BIC: FRSPDE66XXX

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *