Честит 24-ти Май

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ, СКЪПИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, СЪНАРОДНИЦИ!

….. (А)ко запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“ И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363 (855) от създаването на света.

….Така, братя, бог е дал разум на славяните, комуто слава и чест, и власт, и поколение сега и винаги в безкрайните векове, амин.

(Из „За буквите” от Черноризец Храбър)

Преди повече от десет столетия, благодарение на мъдрата политика на княз Борис I Михаил и на културната политика неговия син Симеон Велики за изграждане на българска християнска култура, България не само спасява Кирило-Методиевото дело, но и осигурява неговото развитие в изключително благоприятни условия.

Нашият народ съхрани славянската писменост и българската култура през вековете.

С присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007, кирилицата става третата официална азбука на Европейския съюз, заедно с латинската и гръцката.

Скъпи ученици и деца,

Пожелавам ви да сте здрави, да учите с постоянство и да не се страхувате от трудностите – те правят победите и успехите по-ценни! Следвайте смело и упорито мечтите си и ще ги постигнете.

Поздравявам всички наши възпитаници, които се включиха в литературния конкурс „Стефан Гечев”, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина, в конкурса за превод на Великотърновския университет, в официоналното виртуално честване на 24 май под патронажа на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова. Поздравявам учениците и децата, които в периода на карантина написаха толкова хубави есета, съчинения, подготвиха презентации, нарисуваха и изработиха чудесни рисунки и пластики.

Скъпи родители, поздравявам ви и ви благодаря за помощта и подкрепата при подготовката на вашите деца в тези моменти на изпитание за всички нас. Пожелавам ви здраве, сили, да се радвате и да се гордеете с успехите на децата си!

Честит празник, скъпи учителки! Благодаря ви за всеотдайността в работата, за търпението и за професионализма! Бъдете достойни продължители на делото на славянските първоучители – светите братя Кирил и Методий и техните ученици!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Това е рисунката на нашата ученичка Колин Дюма – специален поздрав за днешния празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *