Честит празник 24 май 2022г.

Честит празник 24 май

Скъпи учители и ученици, скъпи сънародници,
Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!
На този най–обичан български празник изразяваме почитта си към дълбоко хуманистичното дело на славянските първоучители Кирил и Методий и техните последователи.
България приема, усвоява и разпространява славянската писменост и по този начин я спасява за идните поколения. Независимо от трудните и трагични периоди в историята на народа ни, българите поддържаме непрекъсната през вековете вярност към духовното дело на братята от Солун.
Днес кирилицата, третата официална азбука на Европейския съюз, е един от символите на националната ни идентичност. Да я пазим и препредаваме с уважение и с гордост!
…ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“ И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363…
( Из „За буквите“, Черноризец Храбър)
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ И НА СЛОВОТО!
Приложено изпращам поздравителния адрес по случай 24 май от името на акад. Николай Денков, министър на образованието и науката на Република България.
Лидия Михова
Европейска асоциация „Кирил и Методий“
Българско училище „Христо Ботев“
1 A Place des Orphelins
67000 Strasbourg
FRANCE
Е-mail: ecolebulgarestrasbourg@gmail.com; lidiyamihova@gmail.com
Тел.: 0033 (0) 6 33 64 76 21

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *